Nokia купи норвежката компания Smarterphone AS за да подобри своите евтини смартфон

Posted: януари 12, 2012 in Хардуерни новини

По информация от агенция „Ройтерс“ финландския производител Nokia е закупила младата норвежка компания Smarterphone AS, надявайки се с придобиването да помогне за подобряване продажбените нива на ниския им клас смартфони. Покупката е част от стратегията на финландците след като отстъпиха водещата си роля на пазара на смартфони, от Apple и производителите, произвеждащи телефони с Google Android OS. Сега тя търси начини да си осигури стабилни позиции в ниския ценови сегмент, където ще трябва да се конкурира с моделите на Samsung Electronics.

До момента Nokia са продали стотици милиони обикновени телефони със Series 40 софтуерна платформа, която тази година празнува 10 години. По днешните стандарти тези смартфони много трудно ще се конкурират с устройствата работещи с Google Android, които струват под 100 долара.

Норвежката компания Smarterphone AS е позиционирана в Осло и има екип от едва 15 човека. В продължение на няколко години обаче те са успели да създадат софтуерна платформа, която е много близка до тази на смартфоните, но може да се изпълнява от евтин хардуер.

Сред инвесторите в Smarterphone са венчърната фирма Ferd Capital и Haavard Nord, която разработва мобилния софтуер Trolltech и която бе закупена от Nokia през 2008 година. От 2007-ма досега компанията Ferd Capital е инвестирала в Smarterphone около 6,5 млн. Евро /idg.bg/.

Вашият коментар