Fujitsu CELVIN NAS Server Q800

Posted: януари 13, 2012 in Софтуерни новини

Мощно NAS решение с 4гнезда

CELVIN NASПродуктовата линия Fujitsu CELVIN NAS Server се състои от високопроизводителни и надеждни сървъри тип „всичко-в-едно“ за мрежово съхранение на данни. Моделът Q800 е отличен вариант за споделяне на файлове, архивиране и изграждане на мрежови зони за съхранение на данни (SAN), които могат да се използват от SMB клиенти. Всичко това позволява централизирано управление на данни на достъпна цена.

Устройството предлага гъвкава експлоатация, лесен достъп до данни и интегриране със съществуващи системи за съхранение на данни. Поддържат се Windows Active Directory за централизирано управление на акаунти за достъп в големи организации, както и iSCSI, включително цел и инициатор, за лесно и независимо от платформата разпределяне на капацитет за съхранение на данни на базата на IP адрес. Получавате и голям брой опции за управление и споделяне на файлове, дистанционен достъп и управление на бази данни. Възможностите за архивиране също са много — пълна концепция за архивиране от едно устройство на друго, мощен PC софтуер за архивиране с различни опции и режими (по график, автоматично, ръчно) и поддръжка на Apple Time Machine, криптирано отдалечено репликиране на данни, бързо копиране на данни с натискане на един бутон от включено USB устройство в различни целеви папки, архивиране върху външно устройство или в „облак“. Не са подминати мултимедийните функции. Сървърът може да споделя поточно мултимедийни файлове чрез известните приложения iTunes или Twonky Media, като се поддържат голям брой аудио- и видеоформати. Осигурен е и BitTorrent клиент за лесно сваляне на файлове от Интернет.

Fujitsu CELVIN NAS Server Q800 работи с процесор Intel Atom D525, има 1 GB DDR3 оперативна памет и 512 MB флаш-памет. Охлаждането става с един сравнително тих вентилатор с размер 9 см. Размерите на сървъра са доста компактни — 180 х 235 х 177 мм, а теглото без дискове — 3,65 кг.

Отпред на черния корпуса се намират четири гнезда за 2,5- или 3,5-инчови твърди дискове SATA I или II, поддържат се RAID 0/1/5/5+HS/10/6 и JBOD конфигурации. Над гнездата се намират няколко светодиода и удобен LED дисплей. Налични са USB 2.0 (4 броя отзад и 1 отпред), eSATA (2 броя отзад) и Ethernet портове. Поддържат се голям брой мрежови протоколи, сред които TCP/IP, DHCP, CIFS/SMB, AFP, NFS, HTTP, HTTPS, FTP, SFTP, DDNS, NTP, Telnet, SSH, iSCSI, SNMP, WebDAV. Чрез iSCSI инициатора можете да свържете до 8 виртуални диска. Поддържа се и VMware VSphere през NFS и iSCSI, както и Windows Server 2008 (Hyper-V). Към USB портовете можете да свържете принтер, външен диск, хъб, UPS, памет и други подобни устройства.

Инсталацията на CELVIN NAS Server Q800 е доста лесна. Специален софтуер — Fujitsu Finder — открива сървъра в мрежата и предлага достъп до добре разработен уеб-интерфейс, както е при повечето подобни устройства. Сред системните функции на Q800 можем да споменем известяване чрез електронна поща, автоматично включване след спиране на захранването, пускане и спиране по график, Wake-on-LAN, базирано на политики блокиране на IP адреси, използване на SSL сертификати. Потребителите разполагат и с вграден уеб-сървър и база данни (MySQL) и със софтуер за управление на до 4 IP камери за видеонаблюдение и охрана.

Устройството поддържа и най-разпространените файлови системи — EXT4, NTFS, FAT32, EXT3, HFS+.

Захранването на сървъра се осъществява от вграден захранващ блок с капацитет 250 W. Важно е да споменем, че консумацията по време на работа достига 37 W, а в режим на покой се изразходват само 27 W.

Fujitsu CELVIN NAS Server Q800 впечатлява с много добра производителност, голям брой характеристики (сред които бързо копиране с един бутон, iSCSI, поточно споделяне на мултимедия, софтуер за архивиране и управление на IP камери), отлична цена и ниско потребление на електроенергия. Устройството е подходящо за малките и средните организации, както и за домашни потребители, които имат нужда от устройство за мрежово съхранение на данни, и може да ви спести много разходи за инсталиране и конфигуриране /pcw.bg/.

Вашият коментар