UK: Децата трябва да разработват софтуер, не да го използват

Posted: януари 13, 2012 in Софтуерни новини

В часовете по ИТ в британските училища децата трябва да се обучават не само да работят със софтуер, но и да го разработват. Това заяви министърът на образованието на Великобритания Майкъл Гов, който планира да въведе идеята си.

Гов препоръчва в училищата да се изучава Scratch – програмен език за начинаещи, разработен от Масачузетския технологичен институт, както и курсът за 11-13-годишни тийнейджъри Computing at School, одобрен от Microsoft и Google

В момента обучението по ИКТ в училищата е „скучно и демотивиращо”, смята Гов, като не води до „значителни подобрения”. Очаква се нов тип обучение по ИКТ да се въведе във Великобритания през 2014 г.

Представете си драматичните промени, които ще станат възможни само няколко години, след като премахнем програмата за обучение в курса по ИКТ. Вместо децата да се отегчават, учейки се как да използват Word и Excel от отегчени учители, можем да научим 11-годишните да пишат лесни 2D компютърни анимации чрез инструмент на Масачузетския технологичен институт, наричан “Scratch”, убеден е Гов.

Министърът на образованието обещава и финансиране на училища, които искат да споделят технологични ресурси, и „фокус върху подобряване обучението на учителите”/infoweek.bg/.

Вашият коментар