General Motors ще превърнат колите в таблет на колела

Posted: януари 14, 2012 in Софтуерни новини

От автомобилният производител от Детройт, САЩ, съобщиха, че започват да произвеждат коли, които ще работят с нов софтуер, базиран на облачни услуги. Моделът Cadillac ATS, за който бе съобщено, че ще се конкурира с новата BMW 3-серия, е изцяло базиран на Linux, и ще предлага най-различни услуги като слушане на музика, например, или включване на различни устройства посредством USB, които превръщат използването на таблото на колата като таблетен компютър.

 Това обаче няма да е всичко. Подобно на Apple, General Motors желае да превърне колите, които произвежда в компютъризирани машини на колела, като започнат да доставят облачни услуги, които да се достъпват онлайн, и които да отговарят за голяма част от дейностите, които в момента шофьорите на коли  извършват посредством софтуер, вграден в различни устройства.

 В тази връзка анализаторите припомнят, че на пазара излезе OnStar облачната платформа ATOMS, която към момента се използва от повече от 250,000 клиента на компанията. Посредством смартфон софтуера RemoteLink, потребителите се свързват с услугата OnStar на General Motors за широк спектър от услуги – от проверка на диагностиката на колата, до отключване на колата с личния смартфон.

От General Motors, съобщават, че планират да предложат платформата на програмисти за разработване на нови приложения през първата половина на 2012 година. Според Nick Pudar, вицепрезидент на отдела за планиране и бизнес развитие, от компанията очакват да видят ATOM-базирани услуги като локализиране на местоположението на автомобила, автодиагностика, и опции за отдалечен контрол /digital.bg/.

Вашият коментар