Oracle обяви цените на Exalytics и генералната наличност на Big Data Appliance

Posted: януари 15, 2012 in Хардуерни новини
Exalytics Business Intelligence Machine

И Exalytics, и HANA включват in-memory бази данни, предоставяйки по-висока производителност в сравнение със системите, които четат информация от дискове и я записват върху тях. HANA дебютира през юни.

Според ценовия списък Oracle Engineered System Price List за САЩ, който бе обновен на 10 януари, Exalytics In-Memory Machine X2-4 струва $135 000, като услугите за поддръжка на системите и на операционните системи се предлагат съответно срещу $16 200 и $10 800.

Exalytics включва един сървър с 1 TB RAM и четири Intel Xeon E7-4800 процесора, всеки с по 10 ядра.
Но машината на хардуера не включва софтуера, който работи в нея – in-memory базата данни TimesTen и Oracle Business Intelligence Foundation Suite.

Oracle взема по $34 500 за един TimesTen лиценз за Exalytics (на базата на 1 процесор), като освен това годишната поддръжка струва допълнителни 22% от тази сума. Но същевременно един лиценз за TimesTen е с цена $23 000, плюс 22% за поддръжка, според настоящия Oracle Technology Global Price List на компанията, който бе обновен на 20 октомври 2011 г.

Ако даден клиент обаче реши да закупи лицензи не на базата на процесор, а плати според на т. нар. модел „Named User Plus“, тогава TimesTen върху Exalytics струва $300. Този модел изисква минимум 100 потребители. В Technology Global Price List базата данни е с цена $460 под Named User Plus.

Един процесорен лиценз за Oracle BI Foundation Suite върху Exalytics струва $450 000, а цената по Named User Plus е $3675.

Броят на закупените лицензи за BI Foundation Suite трябва да е същия като броя на лицензите за TimesTen в Exalytics.

От Oracle също така посочват, че са направили така, че TimesTen и BI Foundation да работят по-добре заедно.

Освен това Exalytics „поддържа обширното портфолио с Oracle BI и EPM приложения“, а клиентите, които вече разполагат с приложения, изградени с Oracle BI Enterprise Edition и Essbase, могат да ги мигрират към Exalytics без промени, посочват от компанията.

„Те искат повече за хардуера, отколкото смятах“, коментира независимият консултант Ерик Гайър, който пише в oracleoptimization.com и също така съветва клиенти относно техните покупкови стратегии спрямо Oracle. По-рано той бе изчислили, че Exalytics за около $95 000.

„Очевидно, има много по-малък маржин за хардуера, отколкото за софтуера – коментира консултантът. – Не съм виждал от Oracle намаление за за хардуер, по-голямо от 25%, не и при x86.“ Това означава, че теоретично цената на машината би могла да падне до около $101 250. „Дали са си пространство за преговори“, добави Гайър.

По отношение на софтуера консултантът смята, че клиентите може да получат намаления, дори по-големи от 70%.

Гайър също така коментира и двата модела лицензиране – на база процесор и Named User Plus. Първият е подходящ за организации, които искат да осигурят приложения и функции върху Exalytics за неограничен брой потребители, докато вторият модел е приложим и по-икономичен за проекти, засягащи малки групи служители, по негови думи.

Вашият коментар