Как да направим резервно копие на софтуерния си лиценз

Posted: януари 14, 2012 in Софтуерни новини

Ако си купувате лицензиран софтуер, сигурно знаете колко е объркващо да се поддържат записи на всички лицензионни серийни номера, тъй като някои са изписани на обложките на дисковете, а други се изпращат по имейл.

Ето защо, винаги е добра идея да имате надежден начин за запис на всички лицензионни кодове, който да е различен от Excel файл например. Всъщност, възможностите са най-различни, стига да си създадете навик да го правите винаги, за да не се окажете в ситуация, когато сред нова инсталация на операционната си система, не можете да възстановите софтуера, който сте използвали.

Като цяло вариантите са различни. Ако сте закупили софтуера през онлайн магазин, запишете регистрационния имейл като използвате ‘Print Screen’ (prt sc) бутона. Ако лицензионния код е изписан на гърба на диска, заснемете обложката с помощта на своя смартфон, или дигитална камера, и прехвърлете снимката в папката със записи на компютъра. Ако информацията е в имейл, просто го запишете като текстов файл.

Ако обаче искате нещо по-различно от познатите на всички методи, които като цяло не се различават от това да се записва информацията в текстов файл, ето един добър алтернативен метод. Става дума за Belarc Advisor. Това приложение създава подробен профил на всичкия инсталиран софтуер на компютъра, включително и серийните номера, с които софтуерът е бил активиран.

 Приложението показва данни за инсталирания софтуер и хардуер, мрежови компоненти, липсващите Microsoft актуализации, и състоянието на антивирусна защита, и показва резултатите в браузъра. Разбира се, цялата тази информация се съхранява единствено на вашия компютър, и не се препраща към уеб сървъри.

Belarc Advisor работи на Windows 7, 2008 R2, Vista, 2008, 2003, XP, 2000, NT 4, Me, 98, and 95, и съществува във версии за 32-битов и 64-битов Windows. Можете да използвате всички интернет браузъри на пазара сред които Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera, и Chrome. След като инсталирате приложението, Belarc Advisor ще създаде профил на хардуера и софтуера ви, и ще го покаже в браузъра /digital.bg/. 

Вашият коментар